Pinx
Waarom een interieurarchitect inschakelen?

Waarom een interieurarchitect inschakelen?

Vrijwel iedere organisatie heeft ermee te maken: huisvesting. Heb je verhuis-, verbouw- of nieuwbouwplannen, dan kom je voor allerlei keuzes te staan. Zoals het wel of niet inschakelen van een interieurarchitect. En ook als je die plannen niet hebt, kan het slim zijn om eens om interieuradvies te vragen. Waarom? Een interieurarchitect, ook wel interieurontwerper genoemd, zorgt dat een bedrijfsruimte jouw organisatie verder brengt, in alle opzichten. In dit artikel lees je meer over de voordelen, maar ook over de valkuilen bij het inschakelen van een interieurarchitect.


Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een interieurarchitect?

Het inschakelen van een interieurarchitect heeft allerlei voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.


Onafhankelijke én kritische kijk

De blinde vlek: we kennen ‘m allemaal. Ook in je eigen interieur – of het nu gaat om je kantoor of woning – zie je bepaalde dingen op een gegeven moment niet meer. Een interieurarchitect combineert een onafhankelijke kijk op je interieur met specialistische kennis. Dat begint met een kritische analyse van het gebruik van verschillende ruimtes. Wie gebruiken de ruimtes? Waarvoor precies? En op welke manier bewegen mensen door het pand? Een interieurontwerper kijkt met een frisse blik naar de situatie en ziet mogelijkheden die je zelf niet zo snel ziet of bedenkt.


Slimme oplossingen voor grote verbeteringen

Een goede interieurarchitect herken je niet alleen aan specialistische kennis, maar ook aan een flinke dosis creativiteit. Kwaliteiten die leiden tot verrassende interieuroplossingen. In ontwerp, kleur- en materiaalgebruik, maar ook in ruimtegebruik. Zo kunnen er nieuwe oplossingen aan het licht komen, waardoor een voorgenomen verbouwing of verhuizing ineens niet nodig blijkt te zijn. Een doortastende interieurarchitect kan vaak met kleine ingrepen tot grote verbeteringen komen. Bijvoorbeeld door ruimtes net even slimmer in te delen, werkplekken anders te situeren of bepaalde delen van het gebouw multifunctioneel in te zetten. Slim ruimtegebruik: het is de winst die je boekt als je kiest voor een interieurontwerper.


Een origineel interieur dat jouw identiteit weerspiegelt

Je bent wat je uitstraalt. Daarom is een fraai en verrassend interieur zo waardevol: (potentiële) klanten en medewerkers krijgen meteen het juiste gevoel bij jouw bedrijf. Een interieurarchitect helpt je om je identiteit te vertalen naar een treffend interieur. En weet je wat zo mooi is? Het inschakelen van een interieurarchitect leidt vaak tot originele oplossingen. Bijvoorbeeld met materiaaltoepassingen waarvan jij het bestaan niet kende. Of met gedurfde kleurcombinaties, aansprekende beelden of bijzondere vormen. Bij een unieke organisatie hoort een uniek interieur. Laat je dus vooral verrassen!


Duurzame oplossingen

Een goede interieurarchitect kijkt verder dan uiterlijke schoonheid. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor het gebruik van het gebouw op de lange termijn. Toepassing van duurzame materialen verkleint niet alleen de impact op het milieu, maar zorgt ook voor langdurig comfort en efficiency in onderhoud. Een interieurarchitect is op de hoogte van de nieuwste technologieën, technieken en materialen, waardoor je sneller tot vernieuwende en duurzame oplossingen komt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de toepassing van circulaire materialen? Een goede interieurarchitect stuurt bovendien aan op duurzame keuzes als het aankomt op de planning en de uitvoering.


Van lichtplan tot werktekeningen: nergens omkijken naar

Zelf heb je het al druk genoeg. Met een interieurarchitect in de arm kun jij je richten op je eigen werk; datgene dat jou plezier en voldoening geeft. Voordeel is ook dat hij zorgt dat alles tot in de puntjes is geregeld. Zo ben je verzekerd van zorgvuldig uitgewerkte werktekeningen voor vloeren, wanden en plafonds, eventuele maatwerkmeubelen, grafische elementen en/of signing in het pand. En niet te vergeten: een doordacht licht- en elektraplan. En zijn er maatregelen nodig om de akoestiek te verbeteren? Een goede interieurarchitect weet hier wel raad mee. Zo laat je niets aan het toeval over.


Waar moet je op letten bij het inschakelen van een interieurarchitect?

Interieurarchitecten zijn er legio; allemaal met hun eigen stijl en werkwijze. Ga daarom niet over één nacht ijs bij het verstrekken van je opdracht. Heb je een interieurarchitect op het oog? Zet dan in elk geval de volgende stappen voordat je volmondig ja zegt.

  1. Bekijk het portfolio van de interieurarchitect. Zitten er projecten bij die je aanspreken? En sluit het ambitieniveau aan bij dat van jouw organisatie? Zo ja, dan is een kennismakingsgesprek een goed idee.
  2. Volg je gevoel. Een goede klik met de interieurarchitect is onmisbaar. Het is belangrijk dat je die meteen bij het eerste gesprek voelt. Je gaat een langdurig en intensief traject met elkaar aan. Hoe beter je elkaar begrijpt en op één lijn zit, hoe beter de samenwerking.
  3. Geef tijdens het eerste gesprek met de interieurarchitect aan welke projecten je aanspreken en waarom. Hoe duidelijker je aangeeft wat je wel of juist niet mooi vindt, hoe groter de kans dat hij snel en efficiënt tot een passend voorstel komt. Ook een duidelijk budget helpt daarbij.
  4. Maak een lijstje. Duidelijkheid is de basis van een succesvolle samenwerking. Bepaal daarom vooraf wat je precies verwacht. Welke werkzaamheden wil je door de interieurarchitect laten uitvoeren? En wat wil je zelf doen?
  5. Wees eerlijk. Bij een goede samenwerking horen ook discussies. Ga die niet uit de weg, maar durf ze te voeren. Bouw vertrouwen op met de interieurarchitect, zodat je je vrij voelt om je mening te geven.


Wat zijn de valkuilen bij het inschakelen van een interieurarchitect?

De voordelen van een interieurarchitect komen pas echt tot uiting als je je bewust bent van de valkuilen. Hieronder onze top drie.


Niet durven loslaten of veranderen

Wil jij verrast worden? Dan is het inschakelen van een interieurarchitect een goede zet. Het tegendeel is ook waar: wanneer je zelf een vastomlijnd plan hebt voor je interieur en niet van plan bent om daarvan af te wijken, kun je beter geen interieurarchitect inschakelen. Dat geldt ook als je alles zoveel mogelijk bij het oude wilt laten. Voor veel mensen zijn het herkenbare valkuilen: niet willen veranderen of niet durven loslaten. Ons advies? Alle vooringenomen ideeën loslaten en de deur voor creativiteit wagenwijd openzetten.


Niet kunnen meebewegen en daardoor stress ervaren

Een te starre houding kan ook in de uitvoering problemen opleveren. De bouw-/interieurwereld is dynamisch; vrijwel ieder traject gaat gepaard met onvoorziene omstandigheden of gebeurtenissen. Er zijn vaak allerlei partijen en leveranciers bij betrokken die ook weer stuk voor stuk hun eigen levertijden en bijzonderheden hebben. Veel ligt buiten de eigen invloedssfeer en je komt gegarandeerd voor verrassingen te staan. Kijk bijvoorbeeld naar het weer; een factor die vooral in bouwprojecten veel impact heeft. Ook bij een verbouwing is niet alles te voorzien bij de vooropname. Het bespaart je veel stress als je hierop voorbereid bent.


Tegenvallers ervaren door te weinig documentatie kunnen meebewegen en daardoor stress ervaren

Een derde valkuil is een gebrek aan documentatie. Zeker bij een bestaand gebouw is het van belang dat er zoveel mogelijk tekeningen en situatieschetsen voorhanden zijn. Hoe meer gegevens je de interieurarchitect kunt aanreiken, hoe kleiner het risico dat er verrassingen aan het licht komen. Bijvoorbeeld als het gaat om de constructie, het dak en de opbouw van vloeren en wanden.


Dit is wat een interieurarchitect je brengt

Een verbluffend interieur dat vóór je werkt. Dat is waarvoor je als organisatie een interieurarchitect inschakelt. Maar ook om ontzorgd te worden. De meerwaarde van een interieurarchitect komt in elk geval tot uiting in de volgende punten.

  1. De zekerheid van een interieur dat je identiteit weerspiegelt. Zo weten (potentiële) klanten en medewerkers waar jij voor staat.
  2. Complete begeleiding bij de uitvoering van het ontwerp. Wanneer je een interieurarchitect inschakelt, is ook de complete uitvoering in goede handen. Hij ziet erop toe dat alles volgens ontwerp wordt uitgevoerd. Dat betekent: realisatie volgens plan en geen concessies.
  3. Scherpe prijzen. Een interieurarchitect weet de weg in de interieurwereld. Als klant ben je daardoor verzekerd van de juiste keuzes in leveranciers en materialen tegen passende prijzen. En moet er bezuinigd worden? Dan weet een interieurarchitect vaak gelijkwaardige alternatieven te vinden. Zo blijft het ontwerpvoorstel zoveel mogelijk overeind. Wel zo fijn.
  4. Realistische oplossingen. Naast haalbaar en betaalbaar is het ontwerp van een interieurarchitect ook praktisch en realistisch. Hij heeft de kennis en ervaring om snel te doorzien wat uitvoerbaar is.
  5. Geen verrassingen bij de oplevering. Een interieurarchitect brengt een ontwerp tot leven met 3D-visuals. Daardoor heb je vooraf haarfijn in beeld hoe je interieur eruit komt te zien. Naast de 3D-visuals ontvang je monsters van alle gekozen materialen. Dit geeft je de zekerheid van een interieur met het wow-effect dat jij voor ogen hebt.

Laat je inspireren

Lees meer

Contact