Pinx
Het kantoor interieur design van 2023: 5 trends

Het kantoor interieur design van 2023: 5 trends

De wereld verandert in razend tempo. Denk aan de toegenomen gasprijzen en aandacht voor duurzaamheid. Verder werken we meer dan ooit hybride. Ontwikkelingen als deze zorgen voor nieuwe trends in kantoor interieur design. Welke dat zijn in 2023? We vertellen het je graag, zodat jij erop kunt inspelen. Laat je inspireren!

Kantoor interieur door de jaren heen

Kantoorhokken: individuele werkplekken met uitzicht op, jawel, vier sobere wanden. Kun jij je ze nog herinneren? Misschien niet eens, want dit fenomeen uit de jaren 80 en 90 is inmiddels verleden tijd. Daarna volgden de kantoortuinen waar medewerkers in één grote ruimte samenwerkten. Deze indeling blijkt – nu we steeds meer online vergaderen – niet altijd even handig. Want probeer maar eens een artikel te lezen of te schrijven terwijl er om je heen gebeld en vergaderd wordt. Kortom: onze kantoorbehoeften verschuiven. Ons advies? Pas je kantoor interieur ontwerp hierop aan.

Dit zijn dé kantoor interieur design trends in 2023

Samenkomen, sparren, motiveren, brainstormen. Het kan allemaal op de werkvloer. Tegelijkertijd lukt het medewerkers thuis vaak beter om geconcentreerd meters te maken, of andersom. En juist dat verschil maakt de hybride werkvorm tot een succes. Medewerkers kunnen kiezen waar ze wanneer aan de slag gaan. Zo werkt de een graag dagelijks op kantoor, terwijl de ander liever afwisselt met thuiswerkdagen. Dit brengt nieuwe kantoortrends met zich mee. En die zetten wij hier voor je op een rijtje.

Kantoor interieur trend 1. Flexibele werkplekken

De meeste werkplekken bestaan slechts uit een laptop, bureau en bureaustoel. Dus waarom gaan we steeds op dezelfde plek zitten? In 2023 kiezen steeds meer organisaties voor flexibele werkplekken. Al helemaal sinds het hybride werken. Nu er meer medewerkers vanuit huis werken, zijn er op kantoor minder werkplekken nodig. En dat scheelt niet alleen ruimte, maar ook geld. Denk aan verwarmings- en schoonmaakkosten. De flexibele werkplekken vragen verder om een ander kantoorinterieur. Kasten en ladeblokken zijn bijvoorbeeld niet meer nodig. Medewerkers slaan hun documenten veelal digitaal op en wisselen van plek.

Kantoor interieur trend 2. Slim ingerichte vergaderruimten

Vergaderen via onder andere Teams en Zoom. Het is ondertussen volledig ingeburgerd. Net zoals sfeervol ingerichte vergaderruimten die matchen met het werkgeversimago. Denk aan een achtergrond met een toffe opdruk in je huisstijlkleuren. Deze geeft klanten tijdens (online) vergaderingen een beeld van je organisatie. En vergeet ook zeker niet naar de lichtinval te kijken. Erg belangrijk als je wil dat medewerkers goed zichtbaar zijn op beeld. Wordt er even niet online vergaderd? Dan kunnen de ruimtes worden ingezet voor fysieke overleggen. Lekker multifunctioneel!

Kantoor interieur trend 3. Nieuwe technologieën

Met één druk op de knop alle lampen aan- en uitzetten. Op veel kantoren kan het al! Of wat dacht je van een aircosysteem dat in- en uitschakelt op basis van de temperatuur? Nieuwe technologieën maken het ons steeds gemakkelijker op verschillende vlakken. Zo kunnen medewerkers zich nóg beter richten op hun werk. Ook op het gebied van materialen speelt technologie een grote rol. Denk aan machines die natuurlijke materialen namaken. Deze innovatie is al zo ver doorontwikkeld dat de kopieën als twee druppels water op het origineel lijken. Met splinternieuwe technieken kunnen we tegenwoordig zelfs moderne patronen maken. Zo ontstaat er keer op keer een unieke look!

Kantoor interieur trend 4. Duurzaam interieur

Weelderige kantoorplanten, natuurlijke materialen en recyclebare meubelstukken. Ze dragen allemaal bij aan een duurzame uitstraling. Iets waarvoor momenteel veel aandacht is. Waarom duurzaamheid in 2023 voorop staat in veel kantoorontwerpen? Enerzijds door het gebrek aan grondstoffen en de hoge gasprijzen. Deze factoren maken het vaak noodzakelijk om voor duurzaam geproduceerde materialen en meubelen te kiezen. Anderzijds doordat een duurzame uitstraling bijdraagt aan een positieve klantbeleving. Die beleving creëer je door gebruik te maken van authentieke, natuurlijke materialen zoals onbewerkt hout, wol, vilt en touw.

Kantoor interieur trend 5. Volop lichtinval

Niet te missen in elk kantoorinterieur: de lichtinval. Die verdient beslist de aandacht, want natuurlijk licht draagt bewezen bij aan de gezondheid van medewerkers. Ook word je er productiever van. Steeds meer mensen hebben dit in de gaten, sinds ze deels vanuit huis werken. Ga maar eens na: hoe voel jij je na een werkdag in een donkere ruimte? Vast niet erg energiek. Verder schept licht ruimte. Is de lichtinval optimaal? Dan oogt een kantoorinterieur weids. Lees onze blog over de relatie tussen licht en productiviteit op kantoren voor meer interieurinspiratie.

Ga mee met de tijd: kies in 2023 voor een kantoor interieur ontwerp op maat

Enthousiast over de kantoortrends in 2023? En benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? We gaan graag met je in gesprek. Soms kun je met kleine aanpassingen al tot mooie verbeteringen komen. Of met grote aanpassingen een wereld van verschil maken. Neem gerust contact met ons op. Think PINX!

Werkgeluk verhogen met interieur

Laat je inspireren

Lees meer

Contact