Pinx
Werkgeluk verhogen met 5 interieuraanpassingen

Werkgeluk verhogen met 5 interieuraanpassingen

Het geheim van succesvolle werkgevers? Ze besteden aandacht aan het werkgeluk van personeel. Nu is werkgeluk natuurlijk een heel breed begrip, waarin tal van aspecten een rol spelen. Een van de meest tastbare is zonder twijfel het interieur van je organisatie. Wist je dat je met relatief eenvoudige aanpassingen een groot verschil kunt maken? In dit artikel lees je met welke 5 interieuraanpassingen jij het werkgeluk in jouw organisatie verhoogt.

Dit zijn de effecten van werkgeluk

Werkgeluk betekent dat mensen blij zijn met wat ze doen. Waardoor ze zich energiek, geïnspireerd en gezond voelen op de werkvloer. Dit biedt niet alleen allerlei voordelen voor medewerkers, maar ook voor organisaties. Denk daarbij aan minder personeelsverloop, lagere verzuimkosten, meer productiviteit en volop motivatie.

5 tips voor een interieur dat bijdraagt aan het werkgeluk

Ook al heeft het thuiswerken zijn intrede gedaan, we brengen nog altijd heel veel tijd door op het werk. En zeg nou zelf: zit je liever in een grijs, rommelig en gedateerd kantoor of kom jij beter tot je recht in een inspirerende setting waar duidelijk aandacht is geschonken aan jouw welzijn? Eén ding is zeker: het interieur heeft veel invloed op het werkgeluk van mensen. De interieuraanpassingen waarmee jij meer werkgeluk kunt creëren? Wij delen onze kennis en geven vijf tips.

Tip 1. Zorg voor verschillende kantoorruimtes 

Kantoorruimtes zijn door de jaren heen enorm veranderd. Waar we vroeger werkten in afgesloten ruimtes met vaste werkplekken, gaan we nu aan de slag vanuit dynamische ruimtes met daarin bijvoorbeeld loungebanken, statafels, dartborden en koffiecorners. Afhankelijk van hun taken bepalen mensen zelf waar zij die dag of dat moment het beste kunnen werken. Hieronder vind je drie voorbeelden van ruimtes die bijdragen aan het werkgeluk.  

Kantoortuinen met flexibele werkplekken

Werkbehoeften variëren. Het ene moment hebben medewerkers behoefte aan volledige stilte, terwijl ze het andere moment graag in contact zijn met collega’s. Kantoortuinen met flexibele werkplekken bieden in beide gevallen uitkomst. Medewerkers kiezen zelf waar ze aan de slag gaan. Zodat ze optimaal functioneren.

Verschillende vergaderruimtes

Naast verschillende werkplekken, dragen ook verschillende vergaderruimtes bij aan het werkgeluk van medewerkers. De ideale vergaderruimte? Die is er niet. Daarom is het belangrijk om verschillende plekken te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een grote vergaderruimte voor tien personen, maar ook aan een knusse setting voor zo’n drie collega’s. En richt deze ruimtes in met bijvoorbeeld statafels, om de actieve houding van medewerkers te stimuleren.

Inspirerende brainstormruimtes

Elkaar inspireren en motiveren. Dat is wat medewerkers doen in brainstormruimtes. In deze ruimtes staat samenwerking voorop. Een traditionele vergadertafel is hier niet altijd nodig. Door bijvoorbeeld comfortabele loungebanken, hangstoelen, schommels, of statafels te plaatsen en een groot whiteboard op te hangen, prikkel je de creativiteit van teams. Met als resultaat: meer werkgeluk.

Tip 2. Ga voor een fijn klimaat

Bibberend achter je beeldscherm? Of zwetend aan de balie? Daar wordt niemand vrolijk van. Denk als organisatie aan het klimaat in de kantoor- en werkruimtes: een onzichtbaar, maar ontzettend belangrijk onderdeel van het interieurcomfort. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een prettig klimaat de productiviteit van medewerkers verhoogt. Zo voorkomt een goed airconditioning-systeem de welbekende middagdip op warme dagen.

Tip 3. Verbeter de akoestiek

Doorwerken zonder afgeleid te worden door schelle achtergrondgeluiden: heerlijk! Een goede akoestiek zorgt voor minder stress en afleiding. Dit verhoogt de productiviteit en het werkgeluk. Veel kantoren zijn gehorig en rumoerig. Herkenbaar? Er zijn tal van akoestische oplossingen op de markt waarmee je relatief snel een enorme verbetering realiseert. Denk aan wandpanelen en gestoffeerde meubels, maar bijvoorbeeld ook aan vloerkleden. 

Tip 4. Maak plaats voor gezellige ontmoetingsplekken

Medewerkers stimuleren om informatie en ideeën uit te wisselen. Dat doe je met een sfeervolle ruimte waarin ze elkaar kunnen ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan een koffiecorner of werkcafé. Collega’s komen hier samen en bespreken terloops de laatste stand van zaken rond een project, wisselen de nieuwste ontwikkelingen uit of tonen interesse in elkaar. Deze informele momenten hebben een positieve invloed op de teamspirit. Ook de warme dranken op deze plekken zijn erg belangrijk. Bijna de helft van de Nederlandse medewerkers geeft aan productiever te zijn onder het genot van een kop goede koffie of thee. Speel hierop in en laat medewerkers dagelijks genieten van kwaliteit. Zo straal je uit dat je om ze geeft.

Tip 5. Kies voor passende kleuren

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar kleuren hebben invloed op de emoties van mensen. Dit maakt het extra belangrijk om te kiezen voor kleurtinten die het werkgeluk verhogen. Door verschillende kleuren te combineren, creëer je al snel een prachtig kleurenspel. En van vergrijsd tot fel: ook met kleursterktes kun je eindeloos variëren. Welke kleuren je het best kunt kiezen? Dat hangt af van de situatie. Hieronder lees je wat het effect is van een aantal populaire tinten. 

Kalmeer met groen

De meest populaire kleur voor kantoren? Groen! Niet gek, want deze tint brengt rust en kalmte. De kleur is bovendien mild voor de ogen en geeft een interieur een natuurlijke uitstraling. Wie voor groen kiest, haalt de natuur naar binnen.

Inspireer met geel

Laat je kantoorinterieur stralen met gele kleuren. Deze stralende, lichte tint maakt medewerkers vrolijk en geeft ze energie. Ook geeft geel vaak een mentale boost. Maar pas op: gebruik deze kleur met mate. Een volledig gele ruimte zorgt namelijk voor vermoeide ogen en beïnvloedt zo het werkgeluk in negatieve zin. 

Zet aan met blauw

Veiligheid, betrouwbaarheid en rust. Dat is wat een blauwe kleur uitstraalt. En wist je dat deze tint de productiviteit van medewerkers stimuleert? Blauw bevordert namelijk kalmte en concentratie. Kortom: een veilige kleur voor je kantoorinrichting.

Straal warmte uit met oranje

Ook wanneer het Nederlands elftal niet speelt, is een oranje kantoorinterieur een goed idee. Het straalt namelijk warmte, vriendelijkheid en zelfverzekerdheid uit. Deze uitgesproken kleur valt op, wees er dus wel voorzichtig mee. Of verzacht de kleur met grijstinten. 

Zorg voor passie met rood

Wist je dat de kleur rood onze linkerhersenhelft prikkelt? De kant die onze productiviteit beïnvloedt? Als je deze kleur gebruikt, stimuleer je medewerkers om flink aan de slag te gaan. Let wel: overdrijf niet, te veel rood kan erg heftig overkomen.  

Wees zuinig met zwart

Zie jij jezelf al werken in een compleet zwarte kantoorruimte? Grote kans van niet. Zwart is de kleur van rouw, duisternis, spanning en somberheid. Tegelijkertijd staat zwart voor verfijning en gezag. Een beetje zwart kan dus zeker geen kwaad bij het verhogen van werkgeluk.

Combineer met wit en grijs

Wit en grijs zijn eigenlijk geen kleuren, maar dat maakt ze niet minder populair. Het voordeel is namelijk: je kunt ze combineren met verschillende kleurtinten. Dit zorgt voor een mooie balans.

Ook meer werkgeluk creëren? Wij helpen je

Het is duidelijk dat je met je interieur een flinke impuls kunt geven aan het werkgeluk in jouw organisatie. Geïnspireerd door onze 5 interieurtips? En benieuwd naar de opties voor jouw kantoorpand? Neem vrijblijvend contact met ons op, we kijken graag met je mee. Met onze kennis en ervaring helpen we je op weg naar nóg gelukkiger personeel. En dus naar een nog succesvollere organisatie. 

Werkgeluk verhogen met interieur

Laat je inspireren

Lees meer

Contact