Pinx
Waarom is een kantoortuin niet voor alle kantoren ideaal?

Waarom is een kantoortuin niet voor alle kantoren ideaal?

Het traditionele kantoorlandschap heeft de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan. We hebben afscheid genomen van benauwde kantoren en saaie cubicles en zijn overgestapt op de hippe trend van open kantoortuinen. Deze grootschalige, vrije ruimtes werden in eerste instantie toegejuicht als de ultieme werkomgeving van de toekomst, een bruisende smeltkroes van samenwerking en communicatie. Maar nadat veel bedrijven zijn overgestapt blijkt het open kantoorconcept toch niet zo optimaal als in eerste instantie werd gedacht. We vertellen je hieronder waarom.

Chaos in grote ruimtes

Stel je een grote open ruimte voor, waar geen duidelijke paden zijn om te volgen, geen heldere structuur om te navigeren en geen zonering om verschillende activiteiten te scheiden. Klinkt niet handig, toch? Maar dit is de realiteit van veel open kantooromgevingen. In plaats van een gestroomlijnde en georganiseerde werkruimte, ervaren werknemers een doolhof waarin het overzicht ver te zoeken is.

Doordat er geen duidelijke routing, structuur en zonering is, kan de kantoortuin zorgen voor een overweldigende ervaring. Het is moeilijk om efficiënt te bewegen en taken uit te voeren. Werknemers worden geconfronteerd met constante afleiding en verliezen kostbare tijd en energie, terwijl ze proberen de juiste plek te vinden om te werken of te overleggen. Het gebrek aan structuur maakt het moeilijk om een gevoel van orde en focus te behouden. Het is niet gek dat dit tot frustratie leidt.

Geen geborgenheid en privacy

Het gevoel van geborgenheid en privacy ontbreekt vaak in een open kantooromgeving. De meeste mensen voelen zich niet comfortabel wanneer ze met hun rug naar een open ruimte zitten. Het gebrek aan fysieke scheidingen draagt bij aan een gebrek aan privacy en het idee dat er steeds iemand over je schouders meekijkt naar je computerscherm.  

Duidelijke kaders ontbreken in de kantoortuin, wat een overvloed aan visuele en auditieve prikkels als gevolg heeft. Overal waar je kijkt zie je bureaus, mensen en spullen. Help! Deze over stimulatie van prikkels kan zowel mentaal als fysiek een negatieve invloed hebben op werknemers. De overvloed aan prikkels draagt bij aan een verhoogd ziekteverzuim op kantoor. Tel daar ook nog eens bovenop dat infecties, zoals verkoudheid en griep, makkelijker van persoon tot persoon kunnen worden overgedragen in grote open ruimtes.

Geluidsoverlast

Een van de grootste frustraties van een open kantoortuin is het geluidsoverlast en de slechte akoestiek. Het gevolg is dat gesprekken en overlegmomenten vaak oppervlakkig blijven. Iedereen kan meeluisteren, ook die nieuwsgierige collega. En wat dacht je van bedrijfsgevoelige informatie, die over de vloer galmt? De open kantoortuin belemmert diepgaande communicatie en vermindert de effectiviteit van samenwerking.

Daarbij zorgt het open kantoorconcept voor een sterke daling van de productiviteit. We leven in een tijd waarin het al lastig genoeg is om je te focussen op die ene belangrijke taak. Maar het wordt nog lastiger om je te concentreren als je in een grote open kantoortuin zit waar je telefoongesprekken, luidruchtige collega’s en notificatiegeluiden hoort. Het gebrek aan privacy en geluidsisolatie creëert een negatieve werkomgeving waarin concentratie moeilijk is en de communicatie beperkt blijft.

Extra kosten op de lange termijn

Op het gebied van financiën lijkt een open kantoortuin de meest voordelige oplossing. Er zijn minder kosten verbonden aan het inrichten van een grote kantoor omgeving. Denk aan het plaatsen van wanden, het indelen van ruimtes en de afwerkingen zoals behang, verf en akoestische materialen. Er zijn geen extra plafonds, glazen wanden en/of deuren nodig. De flexibele indeling van de ruimte biedt ook de mogelijkheid om meer bureaus per vierkante meter te plaatsen.

Maar, zoals beschreven in de voorgaande punten, brengen deze voordelen ook fysieke en mentale tol met zich mee voor werknemers en uiteindelijk profiteren de werkgevers er dus ook niet van. Als je de daling in productiviteit en de stijging in ziekteverzuim afzet tegenover de extra kosten van een hybride kantoor, blijkt het open kantoor toch niet de meest voordelige oplossing. Op de lange termijn gaan het verzuim en de verminderde productiviteit op de winst drukken. 

De oplossing? Het hybride kantoor

In een wereld waarin flexibiliteit en het welzijn van werknemers steeds belangrijker worden, is het traditionele kantoorlandschap aan het veranderen. De opkomst van het hybride kantoor, een combinatie van open en gesloten ruimten met zoneringen, biedt een oplossing na de beperkingen van de volledig open kantoortuin. Het is de investering waard omdat het onderaan de streep meer oplevert. En niet alleen financieel!

Een hybride kantoor biedt het beste van twee werelden. Het creëert een evenwicht tussen samenwerking en privacy, communicatie en concentratie. Het is een werkomgeving die rekening houdt met de verschillende behoeften van werknemers en hen motiveert om optimaal te presteren. Specifieke gebieden voor stilte en vergaderingen zorgen dat medewerkers productief kunnen zijn, terwijl ontmoetingsplekken samenwerking en creativiteit stimuleren. Een hybride kantoor bevordert het welzijn van werknemers, verhoogt de tevredenheid en prestaties én draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur.

Succes met een doordacht ontwerp

Is jouw kantoor optimaal ingericht? Door de juiste keuzes te maken zorg je dat jouw medewerkers samen met een mooi nieuw interieur, het perfecte visitekaartje vormen voor jouw bedrijf. Bij PINX helpen we jouw kantoor in te richten met een doordacht ontwerp dat op succes voor jou en je medewerkers gericht is.


Laat je inspireren

Lees meer

Contact