Pinx
Hoe optimaal licht op kantoor bijdraagt aan je succes

Hoe optimaal licht op kantoor bijdraagt aan je succes

Kantoorverlichting is vaak het ondergeschoven kindje bij interieurontwerpen. Want terwijl je denkt aan de meubelen en indeling, neem je de verlichting misschien wel voor lief. Jammer, want goede kantoorverlichting biedt voordelen. Grote voordelen! Bijvoorbeeld op het gebied van productiviteit, sfeer en routing. In dit artikel lees je hier meer over én vind je handige tips voor het verbeteren van jouw kantoorverlichting.

Waarom goede kantoorverlichting belangrijk is

Je bent aan het werk en ziet door de weerkaatsing van het licht de letters op je scherm niet goed. Of je zit in een donkere kantoorruimte en voelt je enorm futloos. Herkenbaar? Met de juiste kantoorverlichting kun je deze situaties voorkomen. Want licht heeft invloed op de productiviteit, effectiviteit en het welzijn van medewerkers. Het stimuleert ons bioritme, houdt ons scherp en helpt ons beter te lezen en denken. Tegelijkertijd heeft kantoorverlichting een esthetische functie: door te wisselen met de lichttemperatuur en -sterkte, creëer je subtiel verschillende zones. En maak je duurzame keuzes? Dan kun je stroom en daarmee kosten besparen.

5 tips voor effectieve kantoorverlichting

Oké, de voordelen hebben je ervan overtuigd om je kantoorverlichting onder de loep te nemen. Nu vraag je je misschien af waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste verlichting. Wij zetten vijf tips voor je op een rijtje.

Tip 1. Zoek een juiste balans tussen kunst- en daglicht

Wil je op een gemiddelde kantoordag genoeg daglicht zien, dan moet je behoorlijk je best doen. Want waar het in de zomer lang licht is, zijn de winterdagen in Nederland vaak kort en donker. Je wordt wakker in het donker, gaat naar je werk en fietst of rijdt in de schemering naar huis. Alsof het niet licht geweest is! Op dagen als deze is het juiste kunstlicht op kantoor erg belangrijk. Hiermee manipuleer je als het ware je bioritme. Dit licht biedt – in combinatie met raambekleding – ook op zomerdagen uitkomst. Je bepaalt dan zelf hoeveel daglicht je binnenlaat.

Tip 2. Houd rekening met de lichtopbrengst

Al eens van lichtopbrengst gehoord? Hiermee geef je aan hoeveel licht een lichtbron oplevert. Het is een belangrijk aspect als je wilt berekenen of je voldoet aan de nieuwe Europese norm voor verlichting op werkplekken: NEN-EN 12464-1. Een norm die eraan bijdraagt dat we veilig en comfortabel kunnen werken. Energiezuinige lichtbronnen met het label A++ gaan langer mee en leveren meer licht op dan varianten met het energielabel F of E. Ze zijn wat duurder in aanschaf, maar betalen zich op termijn weer terug.

Tip 3. Kies de juiste lichttemperatuur

Het is bewezen dat je beter kunt werken in neutraal tot koel licht. Blauw licht noemen we dat. Hiermee onderdruk je de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en blijf je alert en wakker. Voor een frisse uitstraling kun je het best kiezen voor de lichttemperatuur 4000 Kelvin. Warmer licht dat meer naar geel neigt, geeft daarentegen een huiselijk en uitnodigend gevoel. Iets dat bijvoorbeeld van pas komt in de ontvangstruimte of het werkcafé. Hier zie je vaak de lichttemperatuur 3000 Kelvin terug.

Tip 4. Plaats lichtbronnen zorgvuldig

Door lichtbronnen slim te plaatsen, kun je looproutes creëren. Je ‘lokt’ mensen bijvoorbeeld naar plekken door deze sterk te belichten en de lichtintensiteit op de weg ernaartoe op te bouwen. Het licht nodigt mensen dan als het ware uit om een bepaalde richting op te gaan. Daarnaast is het functioneel om lichtbronnen direct boven de bureaus op kantoor te plaatsen. Zo creëer je lichte werkplekken en voorkom je slagschaduw, waardoor medewerkers beter kunnen focussen. Nóg een optie voor het inzetten van je verlichting: plaats je producten letterlijk in de spotlight door ze uit te lichten. Bijvoorbeeld via ingebouwde ledverlichting in maatwerkmeubelen.

Zo maak je een lichtplan

Of het lichtplan een belangrijk onderdeel is in het interieurontwerp? Zeker weten! Door vooraf goed over de kantoorverlichting na te denken, kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Wij nemen je stap voor stap mee in onze werkwijze.

Stap 1. Analyseren

Gaat het over een bestaande of nieuwe situatie? Wat voor plafond is er? Waar zitten de aansluitingen? Allemaal zaken die we in kaart brengen voordat we een lichtplan maken. Aan de hand van een plattegrond en een bezoek aan de locatie analyseren we hoe de kantoorverlichting nu is en wat de verbetermogelijkheden zijn.

Stap 2. Afstemmen

Elke plafondafwerking heeft unieke eigenschappen en biedt diverse mogelijkheden. In een stucplafond kun je niet zomaar een spotje plaatsen; in een systeemplafond kan dat wel, maar heb je te maken met een rasterverdeling. Daarnaast is het – zoals we eerder vertelden – een goed idee om de lichtbronnen boven de bureaus te positioneren. En wat dacht je van de positionering van stopcontacten en schakelaars? Allemaal factoren die we meenemen in het lichtplan.

Stap 3. Ontwerpen

Als we alle wensen en mogelijkheden duidelijk voor ogen hebben, gaan we aan de slag met het ontwerp. Hierbij zorgen we – in verband met de aansluitingen – voor een goede afstemming op het elektraplan. Het ontwerp werken we uit in 2D en 3D. Daarbij laten we niets aan het toeval over. Op naar optimaal verlichte werkplekken!

Heb jij het licht gezien?

Kan jouw kantoorverlichting wel een boost gebruiken? Wij geven je graag advies op maat. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of download onze brochure voor meer informatie. Think PINX!


Laat je inspireren

Lees meer

Contact