Pinx
Het psychologische effect van kleur in je (kantoor) interieur

Het psychologische effect van kleur in je (kantoor) interieur

Kleur is een krachtig en veelzijdig element in het interieurontwerp. Het gaat veel verder dan alleen esthetiek – kleuren hebben de kracht om emoties op te roepen, stemmingen te beïnvloeden en zelfs gedrag te sturen. In dit artikel onderzoeken we het intrigerende psychologische effect van kleur in kantoorinterieurs en geven we tips om het kantoor nog net iets beter aan te laten sluiten op de bedrijfscultuur.

Wat doet kleur met je interieur?

De kleuren in interieurs zijn vaak verre van een toevallige keuze. Het vereist geen diepgaand begrip van kleurenpsychologie om te erkennen dat kleuren een aanzienlijke invloed hebben op hoe we een ruimte ervaren. Denk er eens over na hoe je je voelt wanneer je een kamer binnenstapt die wordt gedomineerd door een bepaalde kleur. Denk maar aan de activerende kracht van rood, de rustgevende werking van blauw en het verkwikkende gevoel dat geel kan opwekken.

Binnen de kleurenleer zijn er verschillende visies en strategieën, zoals die van Goethe, Newton en Itten. Opvallend is echter dat de psychologische betekenis van kleuren grotendeels universeel is. De filosofen zijn het erover eens: kleuren hebben de kracht om onze stemming te beïnvloeden en onze zintuigen te prikkelen. Ze spelen een cruciale rol in het interieur, waardoor je bewust of onbewust je gevoel en ruimtebeleving kunt beïnvloeden.

Kleuren kunnen onze waarneming veranderen

De kracht van kleuren reikt verder dan esthetiek; het heeft het unieke vermogen om onze perceptie van ruimte te manipuleren. Oftewel, met kleuren kunnen we ons brein een beetje voor de gek houden. Een kleine ruimte lijkt bijvoorbeeld veel groter met lichte kleuren. En als je dan ook nog eens dezelfde kleurtonen gebruikt voor het (maatwerk) meubilair, zoals keukenwanden of inbouwkasten, creëer je een nog ruimtelijker geheel.

Als je het plafond in dezelfde ruimte donkerder maakt, zal dit een tegenovergesteld effect hebben. Doordat de kleur boven je hoofd zwaarder van toon is, zal het plafond lager lijken en er zal een benauwend effect ontstaan. Geef je twee van de vier wanden in deze ruimte een donkere kleur, dan zal de ruimte optisch smaller worden.

Dit principe kan ook op een positieve manier worden toegepast in grote ruimtes, waar krachtige kleuren worden gebruikt om karakter en warmte toe te voegen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat in ruimtes waar concentratie en rust nodig zijn, overdreven drukke kleuren en patronen over stimulatie kunnen veroorzaken. Het vinden van de juiste balans tussen kleuren is essentieel om een omgeving te creëren die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is, zonder de gewenste functionaliteit in gevaar te brengen.

Kleuren zeggen iets over je karakter

De kleuren die je in je interieur kiest, kunnen ook veel onthullen over je persoonlijkheid. Elke kleur draagt namelijk een unieke symboliek en roept specifieke gevoelens op. Dit inzicht is van onschatbare waarde bij het bepalen van de juiste kleurenschema’s, vooral in een zakelijke omgeving zoals kantoren.

Rood duidt bijvoorbeeld op vastberadenheid, terwijl oranje energie en vreugde symboliseren. Blauw staat voor analytisch denken en zorgzaamheid wordt geassocieerd met groen. Geel belichaamt beheerste extraversie, terwijl paars een gevoel van waardigheid uitstraalt. Wit en zwart geven respectievelijk vreedzaamheid en creativiteit weer, terwijl bruin praktisch denken en taakgerichtheid symboliseren. Binnen kantoorwanden weven deze kleuren een non-verbale taal die bijdraagt aan een inspirerende en productieve werkplek.

Je stemming wordt beïnvloed door kleur

Kleuren oefenen een aanzienlijke invloed uit op onze gemoedstoestand. Warme kleuren zoals geel, oranje en rood brengen energie en levendigheid over. Ze bevorderen extraversie en stimuleren beweging, hoewel een te fel rode tint ook negatieve emoties zoals agressie kan opwekken. Daarentegen hebben koelere kleuren zoals groen, blauw en lichtpaars een kalmerend effect. Ze moedigen keuzevrijheid en zelfsturing aan. Het is dus van cruciaal belang om zorgvuldig te overwegen welke kleuren waar en wanneer worden toegepast.

Daarbij heeft licht ook een groot effect. Stel je voor; de ambiance van een elegant, chic hotel: je waant je in een weelderige setting met sfeervolle verlichting, rijke kleuren op de muren en prachtige stoffen op het meubilair. Plotseling gaan de TL-lampen aan; de hele ruimte ondergaat een transformatie. Door het koele licht lijken de kleuren plotseling dof en minder levendig, de ruimte voelt kil en onaangenaam aan. Dit illustreert hoe licht en schaduw een aanzienlijke invloed hebben op hoe we kleuren ervaren en hoe dit onze stemming beïnvloedt.

Het juiste kleurenpalet kiezen

Hoewel kleurtrends in interieurontwerp vaak veranderen, is het essentieel om je niet uitsluitend door deze trends te laten leiden. De kleuren die je kiest voor je interieur moeten passen bij de identiteit van je bedrijf en de boodschap die je wenst uit te dragen. Bij PINX begrijpen we dit als geen ander. Wij staan klaar om jou te voorzien van persoonlijk kleur- en interieuradvies dat bij jouw unieke visie past.


Laat je inspireren

Lees meer

Contact