Pinx
De 5 kenmerken van een duurzaam interieur

De 5 kenmerken van een duurzaam interieur

Een gezonde planeet voor de volgende generaties achterlaten. Dat willen we allemaal. Je hoeft jezelf echter niet aan een overheidsgebouw vast te ketenen of op de barricades te staan om een verschil te maken. Je kunt op vele manieren jouw steentje bijdragen aan een betere wereld. Bijvoorbeeld door middel van een duurzaam interieur. Door in duurzaam design te investeren, help je mee aan een gezonde toekomst en het aanpakken van milieuproblemen, zoals klimaatverandering, afvalproblematiek en de vermindering van grondstoffen. Maar wat maakt een interieur duurzaam? Dit zijn de 5 kenmerken van een duurzaam interieur voor thuis of op kantoor.

1. Duurzame materialen

Je hoeft niet een tafel te timmeren of je eigen kleed te weven voor een duurzaam interieur. Je kunt ook investeren in duurzame materialen gemaakt van hernieuwbare bronnen. Ze bevatten geen giftige stoffen en zijn milieuvriendelijker in de productie en afvalverwerking. Denk aan materialen zoals hout uit verantwoorde bossen, gerecyclede kunststoffen of natuurlijke materialen zoals leer of wol.

Cradle-to-cradle (ook wel C2C) wordt steeds populairder. Dit is een ontwerp-concept dat gericht is op het creëren van sluitende systemen voor de productie en verwerking van producten. Alle materialen die worden gebruikt kunnen worden gerecycled of gecomposteerd zodat er geen afval is. Stoelen kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt van petflessen en tafels van gerecycled hout.

Duurzame materialen hebben als voordeel dat ze een langere levensduur hebben dan conventionele materialen. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak de meubels hoeft te vervangen. Op de lange termijn kun je zo energie en middelen besparen. En het scheelt ook nog eens in je portemonnee. Ka-ching!

2. Energie-efficiëntie

Waar komt jouw energie eigenlijk vandaan en hoeveel verbruik je? Energie-efficiëntie is belangrijk voor een duurzaam interieur omdat het helpt om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Je kunt je energieverbruik verminderen door slim gebruik te maken van technologieën en producten die energie besparen, zoals energiezuinige verlichting, efficiënte verwarming en een goede airconditioning. Geavanceerde isolatiematerialen zorgen ervoor dat de opgewekte warmte niet direct weer verdwijnt. Maak gebruik van duurzame energie met zonnepanelen, warmtepompen en elektrische verwarming.

Ook slimme gebouwtechnologie draagt bij aan een duurzaam interieur. Het gebruik maken van gebouwbeheersystemen om energie-efficiëntie te optimaliseren en het energieverbruik in real-time te monitoren, kan helpen om het energieverbruik en de kosten te verminderen. Thuis kun je gebruik maken van smart home-producten, zoals een slimme thermostaat.

3. Gezonde lucht

Adem in… en adem uit. Gezonde lucht is belangrijk in een duurzaam interieur omdat het direct invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen. Slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan de ogen, neus en keel, en in sommige gevallen zelfs problemen met ademhalen.

Hoe zorg je voor gezonde lucht in jouw huis of kantoor? Door het beheersen van luchtverontreiniging, de hoeveelheid zuurstof en de temperatuur en vochtigheid van de lucht. Zorg dat ventilatie-installaties functioneren en goed onderhouden worden. Ook planten dragen bij aan een gezonde lucht.

Op kantoor draagt een goede luchtkwaliteit bij aan de productiviteit en het welzijn van mensen, omdat zij zich gezonder en fitter voelen en daardoor beter presteren. Dit kan leiden tot verbeteringen op lange termijn en een positieve bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

4. Zuiverende planten

Planten zijn een geschenk van moeder natuur. Ze mogen dan ook niet ontbreken in een duurzaam interieur. Ze verbeteren de luchtkwaliteit door schadelijke stoffen te verminderen en zuurstof te produceren. Maar wist je dat planten ook je energierekening verlagen? Ze verlagen de temperatuur en zorgen voor verkoeling in de zomer. Zo kun je die zoemende airco uitzetten.

Planten hebben ook psychologische voordelen op kantoor. Planten kunnen het welzijn en de productiviteit van medewerkers verbeteren door stress te verminderen, concentratie te bevorderen en een prettige omgeving te bieden. En blije mensen betekent een duurzame inzet. Win-win.

Hoe verander je het kantoor in een groen paradijs? Je kunt uiteraard een plant op elk bureau zetten. Maar er is meer. Denk aan groene binnentuinen, verticale hangtuinen als scheidingswanden of zet planten op het dak voor een goed binnenklimaat.

5. Functionele inrichting

Door middel van slim ingerichte ruimtes kun je de belasting op het milieu verminderen. Op kantoor doe je dit door middel van flexplekken. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte beter gebruikt. Doordat er minder werkplekken nodig zijn, zal er minder energie verbruikt worden voor verlichting, verwarming en verkoeling van het kantoor. Ook zal er minder water verbruikt worden voor sanitaire voorzieningen. En ook wordt afval verminderd omdat er minder papier en andere kantoorbenodigdheden worden verbruikt.

En ook thuis kun je ruimtes functioneler inrichten voor een duurzaam interieur. Door na te denken over de functie van elke ruimte, kun je de verwarming, airco en luchtinstallaties hierop aanpassen. Zo wordt er zo min mogelijk energie verspild en optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare bronnen. Ten slotte draagt elke kleine aanpassing bij aan een gezonde toekomst voor ons allemaal.


Laat je inspireren

Lees meer

Contact