Pinx
Daglicht op de werkplek: hoe meer, hoe beter

Daglicht op de werkplek: hoe meer, hoe beter

Uit onderzoek blijkt dat natuurlijk licht een positief effect heeft op de mens. Het bevordert de aanmaak van vitamines. Je slaapt beter, hebt meer energie en minder lichamelijke problemen. Resultaat: je functioneert beter. Als werkgever mag je dus rekenen op minder verzuim. Goed (dag)licht is dan ook belangrijk in je kantoorinrichting. Heeft jouw kantoor niet van die grote en hoge ramen om genoeg licht te bieden? Kies dan voor de juiste werk- en sfeerverlichting. Daglicht op de werkplek is cruciaal voor de effectiviteit en productiviteit van je medewerkers. Om je op weg te helpen geven we je hier wat handige tips!

Je keuze voor kantoorverlichting

Wit licht komt het dichtst in de buurt van daglicht. Het maakt ruimtes helder en fris en wordt daarom vaak als prettig ervaren. Een voor de hand liggende keuze dus voor de verlichting op kantoor. Dat vertaalt zich meestal in relatief goedkope tl-verlichting. Aan de ongezellige ‘koele’ kleur kun je trouwens best wat doen. De verlichtingssterkte op kantoor moet weliswaar voldoen aan de Europese eisen, maar de kleur van het licht is niet internationaal gereguleerd. Dat is namelijk grotendeels cultuurafhankelijk. In Zuid-Europa zie je vaak kille tl-lampen. Omdat het buiten al heet genoeg is, zoeken medewerkers binnen graag de koelte op. In de noordelijke landen verlangen ze juist naar warm licht op kantoor.

Creëer de juiste sfeer

Hel licht zorgt dus voor meer productiviteit. Maar uit Duits onderzoek blijkt dat creativiteit en vindingrijkheid juist opbloeien bij schemerlicht. Zijn deze eigenschappen belangrijk in jouw bedrijf? Dan is volgens de onderzoekers dimbare verlichting de ideale oplossing. Geven wij je ook meteen een tip: gebruik warmer licht met geel-, oranje- of roodtinten in bijvoorbeeld de lunch- of overlegruimte. Dat geeft een gezelligere sfeer waarin medewerkers zich beter kunnen ontspannen.

Licht, daar word je blij van

Dat brengt ons weer bij het natuurlijke licht. Daglicht op de werkplek heeft een positieve invloed op de aanmaak van serotonine, het stofje waar je vrolijk van wordt. In de maanden met kortere dagen leidt een tekort aan serotonine regelmatig tot ‘winterdepressies’. Tegelijkertijd blijkt er ook zoiets te bestaan als een ‘zomerdepressie’. Sommige medewerkers krijgen daar last van als ze zich dagenlang achter luxaflex en getinte ruiten opsluiten. De oplossing? Zoek in alle seizoenen regelmatig even de frisse lucht en het daglicht op.

Hulp nodig om je werkplek van meer daglicht te voorzien? Neem contact met ons op en we komen graag even een kijkje nemen!


Laat je inspireren

Lees meer

Contact