Pinx
7 veelgemaakte fouten bij horeca inrichting

7 veelgemaakte fouten bij horeca inrichting

Een horecazaak inrichten? Dat is niet altijd even makkelijk als het lijkt. Wij merken dat veel ondernemers dezelfde beginnersfouten maken als het op horeca inrichting aankomt. 

Maar geen paniek, met een paar slimme aanpassingen kun je jouw zaak omtoveren tot een hippe hotspot waar je gasten zich helemaal thuis voelen. Dus lees snel verder en ontdek welke veelgemaakte fouten je moet vermijden om jouw zaak naar een hoger niveau te tillen.

1. Verlichting: cruciaal voor de juiste sfeer

Duisternis zorgt voor een mysterieuze en spannende sfeer. Maar als het gaat om verlichting in een horecazaak, is te veel of te weinig licht een absolute no-go. Een etentje onder tl-verlichting is niet echt romantisch, toch? Bovendien kan verkeerd geplaatste verlichting voor vervelende schaduwen zorgen. Gaat er al een lampje branden?

Het is van essentieel belang om de juiste soort verlichting te kiezen die past bij de stijl van jouw zaak. Bijvoorbeeld warme en sfeervolle verlichting voor een romantisch restaurant of heldere verlichting voor een werkcafé waar gasten achter hun laptops zitten. Het type verlichting bepaalt niet alleen de uitstraling van het interieur, maar heeft ook invloed op het totale concept en de beleving. Zorg er dus voor dat de gekozen verlichting perfect aansluit bij de gewenste sfeer en het overkoepelende concept van jouw zaak.

2. Meubilair en stoffering: duurzaam en functioneel

Het draait niet alleen om comfort en stijl, maar ook om duurzame en functionele keuzes bij een succesvolle horecagelegenheid. Want verkeerde keuzes op dit gebied kunnen zowel gasten als personeel een vervelende ervaring bezorgen. En dat willen we natuurlijk vermijden.

Denk bijvoorbeeld goed na over de stoffering. Het moet niet alleen warm en gezellig zijn, maar ook een uitnodigend gevoel uitstralen. Daarnaast moet de stoffering praktisch en functioneel zijn, met eigenschappen zoals slijtvastheid, gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken van etensresten. Of dat lekkere glas rode wijn.

En wat dacht je van het voorkomen van krassen op je net gelegde vloer? Stoelen met vloerbescherming zijn de ideale oplossing, vooral als je de indeling van je restaurant regelmatig aanpast voor verschillende groepen of om elk seizoen weer een frisse sfeer te creëren.

3. Akoestiek: creëer de juiste balans

In sommige restaurants is het een kakofonie van geluid. Je hoort je buren praten, de muziek staat te hard en het geluid van de straat is hoorbaar. Of andersom kan ook. Het is zo muisstil dat de tafels aan de andere kant kunnen horen wat je zegt. Dat is niet de bedoeling! Het vinden van de juiste balans in de akoestiek is van groot belang.

Er zijn verschillende manieren om de akoestiek in jouw zaak te verbeteren. Zo kun je kiezen voor akoestische panelen aan de wanden of plafonds. Ook tapijt of vloerkleden kunnen helpen om het geluid te absorberen. Het is verder belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte tussen de tafels zodat gesprekken van de buren niet overstemmen.

4. Routing: optimaliseer de indeling

Jouw horecazaak zou niet op een doolhof moeten lijken. Een heldere en logische routing in jouw zaak is belangrijk voor zowel gasten als personeel. Gasten willen immers gemakkelijk hun weg kunnen vinden en niet verdwalen terwijl ze op zoek zijn naar de wc. Het personeel moet daarnaast efficiënt kunnen werken en elkaar niet in de weg lopen.

Zorg daarom voor een slimme indeling van de ruimte en creëer een duidelijke route voor jouw gasten en personeel. Maak bijvoorbeeld gebruik van bewegwijzering of een plattegrond van jouw zaak. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de tafels is, zodat bezoekers elkaar niet gaan irriteren. En maak het geheel helemaal af met verschillende kleuren en materialen om zo de verschillende delen van jouw zaak te onderscheiden en de routing nog beter te maken.

5. Uitstraling en interieur: een persoonlijke touch

Een saaie inrichting zonder persoonlijke touch kan ervoor zorgen dat gasten niet de indruk hebben dat jouw zaak speciaal is en de moeite waard om te bezoeken. De uitstraling en het interieur zijn van groot belang. Een persoonlijk tintje kan de ervaring van de gasten positief beïnvloeden.

Het begint al bij de eerste indruk die bezoekers krijgen, of het nu via een telefoon of laptop is, tijdens het zoeken naar een leuke horecagelegenheid voor een etentje met vrienden. Daarna is het de buitengevel van jouw restaurant die ze zien, gevolgd door het interieur. Alles moet goed op elkaar afgestemd zijn, als een rode draad die door het design heen loopt.

De branding, de grafische vormgeving, het eten, het product en het interieur moeten allemaal bij elkaar passen en gezamenlijk jullie verhaal vertellen. Bij PINX begrijpen we dit als geen ander. We behandelen elke opdrachtgever als uniek en werken samen met deskundige experts om jullie totaalconcept te laten stralen.

6. Kwaliteit: zowel het eten als interieur

De kwaliteit van de producten of gerechten die je verkoopt, zou ook terug moeten zijn te zien in het interieur van jouw horecagelegenheid. Of je nu luxe sterrengerechten of hamburgers serveert, er is natuurlijk een verschil in uitstraling en beleving. Het is belangrijk om de materialisering van het interieur hierop af te stemmen, zodat het geheel in balans is en elkaar versterkt.

Hoogwaardige en duurzame materialen stralen een gevoel van luxe en kwaliteit uit. Denk bijvoorbeeld aan (duurzaam verkregen) hout, marmer, leer of stijlvolle stoffen. Daarnaast is de afwerking van het interieur van groot belang. Zorg voor een strakke en verzorgde afwerking, zonder zichtbare gebreken of slordigheden. Geloof ons, de kleinste details maken het grootste verschil.

7. Originaliteit – Maak een onvergetelijke indruk

Originaliteit is dé sleutel om op te vallen en gasten te verrassen. Voeg een uniek element in jouw horecagelegenheid toe dat mensen bijblijft en aanzet tot het delen op sociale media. Denk aan een opvallende wandafwerking, een thema dat naadloos aansluit bij jouw horecaconcept, of een creatieve inrichting die alle verwachtingen overtreft. Een origineel concept: dat is precies waar wij bij PINX in uitblinken! Door originaliteit toe te voegen aan jouw interieur, creëer je een memorabele ervaring die gasten zal triggeren om terug te komen en nieuwe klanten aan te trekken.


Laat je inspireren

Lees meer

Contact