Pinx
5 tips voor het inrichten van een werkcafé in het kantoor

5 tips voor het inrichten van een werkcafé in het kantoor

Tegenwoordig zie je steeds vaker kantoorgebouwen met een eigen werkcafé, waar medewerkers zich verzamelen om te werken terwijl ze genieten van een havermelk latte. In een tijdperk waarin hybride werken de norm is geworden, is de vraag naar werkcafés groter dan ooit. Maar niet elk café in een kantoorgebouw is fijn om te werken. Hoe zorg je dat jouw café een ideaal werkcafé wordt? In dit artikel geven we je vijf tips om jouw werkcafé in het kantoorgebouw te optimaliseren.

Het belang van het inrichten van een werkcafé

Als je veel tijd achter je laptop doorbrengt weet je hoe belangrijk een goede werkplek is. Werknemers die vanuit een café werken hebben vaak behoefte aan rustige en comfortabele werkplekken, voldoende stopcontacten, goede wifi-verbinding en een prettige sfeer. Daarnaast willen zij ook niet te veel afleiding van andere gasten.

Daarom is het belangrijk om een werkcafé in te richten aan de hand van de behoeften van deze doelgroep. Door rekening te houden met de juiste elementen, kun je ervoor zorgen dat jouw werkcafé de perfecte plek is om comfortabel en productief te werken.

Tip 1: Verschillende zitmogelijkheden en comfort

Als je met vrienden koffie gaat drinken, is een ongemakkelijk zittend bankje of een harde stoel misschien geen probleem. Als het maar gezellig is, toch? Maar voor werknemers die de hele dag moeten werken is een comfortabele zitgelegenheid essentieel. Niet alleen draagt het bij aan hun welzijn, maar het heeft ook invloed op hun gezondheid.

Bij het inrichten van het werkcafé is het daarom belangrijk om te zorgen voor een verscheidenheid aan zitmogelijkheden en opstellingen, zoals 2-persoons tafels, 4-persoons tafels en 6-persoons tafels. Afhankelijk van de grootte van café en de beschikbare ruimte kan het ook handig zijn om één of twee grotere leestafels te hebben.

Bovendien is het prettig om keuzemogelijkheden te bieden qua zithoogte, zoals hoge barkrukken, standaard tafels en lounge-zitjes. Op deze manier is er voor iedereen iets passends en voorkom je dat mensen opzoek gaan naar een andere gelegenheid. 

Tip 2. Akoestiek en functionaliteit

Klanten begrijpen dat een café geen oase van stilte is, maar ze willen zich wel kunnen concentreren wanneer ze werken. Daarom is goede akoestiek essentieel. Het betekent dat je rekening moet houden met materialen die geluid kunnen dempen en de akoestiek kunnen verbeteren. Denk hierbij aan gordijnen, tapijten, akoestische panelen en zelfs planten, die kunnen bijdragen aan een aangenamere geluidsbeleving.

Daarnaast is gestoffeerd meubilair een waardevolle toevoeging. Het kan op een geïntegreerde manier in het ontwerp worden opgenomen, waardoor het niet alleen esthetisch versterkt, maar ook zeer functioneel is.

Tip 3: Sfeer en beleving

Wat wil je met het design uitstralen? Geef je café persoonlijkheid door te kiezen voor een minimalistisch interieur voor hippe freelancers die graag matcha latte bestellen, een luxe-uitstraling voor managers die tussen vergaderingen door een aantal e-mails willen versturen of een knus en simpel interieur voor collega’s die even snel een kopje koffie willen scoren.

Bij het ontwerp van het werkcafé is het belangrijk dat het goed aansluit bij de rest van het interieur, maar tegelijkertijd een geheel andere uitstraling heeft dan de werkplekken en vergaderruimten elders in het gebouw. Het is de bedoeling dat je je letterlijk in een andere wereld bevindt en even loskoppelt van de reguliere werkomgeving om de dag te doorbreken.

Een compleet andere setting stimuleert ook andere gesprekken en interacties. Het prikkelt mensen op een andere manier, wat niet alleen bijdraagt aan de keuzemogelijkheden en functionaliteit, maar ook aan de gezondheid en het werkgeluk van je medewerkers.

Tip 4: Flexibiliteit

Bij het inrichten van een werkcafé is de flexibiliteit van de ruimte van groot belang. Het idee achter een werkcafé is dat het voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Het is niet alleen bedoeld als een lunchruimte, maar ook als een plek waar je open vergaderingen, scrum- of brainstormsessies met collega’s kunt houden. Daarnaast kan het dienen als locatie voor verjaardagsfeestjes, koffie afspraken, netwerkbijeenkomsten, grote bedrijfspresentaties of jubileumvieringen.

Om al deze activiteiten mogelijk te maken, is het essentieel dat er naast het vaste maatwerkmeubilair ook voldoende los meubilair aanwezig is dat makkelijk verplaatst kan worden. Zorg ervoor dat het losse meubilair niet te zwaar is, zodat je eenvoudig verschillende opstellingen kunt creëren, afhankelijk van de activiteit die op dat moment plaatsvindt. Verplaatsbare tafels en stoelen zijn bijvoorbeeld ideaal om snel een andere opstelling te maken.

Tip 5: Faciliteiten

Aangezien de ruimte multifunctioneel gebruikt kan worden, is het belangrijk dat deze goed gefaciliteerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een extra opslagruimte voor stapelbare stoelen of inklapbare tafels. Daarnaast is het handig om een eiland of wandmeubel te hebben voor een buffet, koffie en thee, en eventueel lunchfaciliteiten. Een goede wand voor projectie of een groot tv-scherm voor presentaties kan ook van toegevoegde waarde zijn. Daarnaast kan een magnetische of beschrijfbare wand gebruikt worden tijdens brainstormsessies.

Het is daarnaast belangrijk dat de vloerafwerking geschikt is voor de verschillende functies die in de ruimte plaatsvinden en gemakkelijk te reinigen is. Hierbij zijn er tal van mogelijkheden om deze multi-functionele ruimte tot een succes te maken!

Wil je ook zo’n geweldig werkcafé op kantoor? Neem dan contact op met PINX!


Laat je inspireren

Lees meer

Contact