Pinx
De week van de werkstress

De week van de werkstress

Vorige week was de week van de werkstress.

Deze week stond in het teken van werkplezier en ontwikkeling.
Elke dag deelden we 1 tip hoe een fijne werkomgeving zorgt voor mindere mentale belasting en hoe dit mensen gelukkiger en gezonder maakt.

TIP 1: DIVERSITEIT IN MEUBELS
Kantoor meubels hebben het meeste invloed op de mentale gezondheid van werknemers. Het is geen verrassing dat de mens niet geschikt is om 8 uur lang achter elkaar te zitten. Tel daar een slechte houding bij op en de negatieve effecten worden snel voelbaar. Hierdoor zijn zit-sta bureaus en ergonomische bureaustoelen ontstaan. Daarnaast zorgen verschillende zit opties zoals even koffie drinken aan de koffietafel of een telefoontje plegen in een comfortabele stoel ervoor dat werknemers worden gestimuleerd om lekker in beweging te blijven. Ook zorgen verschillende zitjes voor een relaxte en huiselijke sfeer.

TIP 2: DENK AAN AKOESTISCHE OPLOSSINGEN
Geluid, en gebrek aan privacy zorgen voor onnodige afleiding en stress momenten. Vooral in open kantoortuinen is er veel ruis aanwezig. Nu zijn wij geen voorstander van het werken in hokjes en gesloten ruimtes waardoor er geen contact meer mogelijk is maar sommige werkzaamheden gaan gewoon beter in een ruimte zonder onnodige afleidingen. Bijvoorbeeld een akoestische overlegplek voor effectieve meetings. Of een akoestische belcel zodat andere collega’s niet gestoord worden. Daarnaast kunnen reguliere werkplekken uitgerust worden met akoestische (bureau)panelen zodat de akoestiek wordt verbeterd maar er geen concessies worden gedaan op de communicatie tussen de afdelingen.

TIP 3: VOEG KLEUR TOE
Het toevoegen van kleur in de kantoorruimte is een eenvoudige manier om snel sfeer te veranderen. Er zijn talloze kleuronderzoeken gedaan en het effect ervan op mensen. Zo zorgt blauw voor concentratie, focus en wordt geassocieerd met zakelijkheid. Geel en oranje zijn een goede keuze in creatieve omgevingen omdat ze creativiteit en vindingrijkheid stimuleren. Licht groene tinten zorgen voor een warm welkom en verminderen een angstig gevoel. Daarnaast is het een goede keuze om accentkleuren toe te voegen aan een witte kantoorinrichting.

TIP 4: ZORG VOOR DE JUISTE VERLICHTING
Verlichting is vaak een vergeten aspect in de kantoorinrichting. Terwijl dit heel belangrijk is, slechte verlichting kan zorgen voor vermoeide ogen en migraine. Natuurlijk daglicht heeft altijd de voorkeur maar dit is niet altijd mogelijk. Zorg er in elk geval voor dat kunstmatig licht handmatig aan te passen is en er geen licht direct in het beeldscherm schijnt.

TIP 5: HAAL BUITEN NAAR BINNEN
Biophilic design speelt in op de behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Het betekent letterlijk: het buitengevoel naar binnen halen. Een biofilische omgeving werkt stress verlagend en maakt mensen gelukkiger en gezonder. U kunt dit implementeren door te zorgen voor natuurlijk daglicht en natuurlijke ventilatie. Daarnaast werkt het zicht op groen en groen in de ruimte goed. Zet een paar planten in de ruimte of ga een stap verder met een plantenmuur, aquarium of pas natuurlijke materialen als steen toe in het interieur.


Laat je inspireren

Lees meer

Contact